00 36 30 2511 192 | 00 36 30 330 1636

Kezelések, tájékoztatók

Ismerje meg kezeléseinket

Mi az amit feltétlenül közöljön velünk már telefonban, amennyiben kezelésre szeretne bejelentkezni

Szed-e véralvadásgátlót, vérhígitót? Milyet szed?
Kap vagy kapott-e valaha is biszfoszfonát kezelést (pl csontritkulás miatt)?
Volt-e valaha is fej-nyaki régiót érintő sugárkezelése?

12 éves kor alatti gyermekek ellátását nem tudjuk vállalni.

ALVEOLITIS

Az eltávolított fog helyének gyulladt állapotát jelenti. Ha az eltávolított fog gyökere körül gyulladás volt, lehetséges, hogy az még nem zajlott le, és ennek a fellángolását tapasztalja. Vagy pedig a fogeltávolítás után maradt seb gyulladt be, fertőződött el, amit okozhatott a vérrög kilökődése (olyan fizikai munka, sportolás, nagyon magas vérnyomás), kioldódása (alkoholos italok, szájvizek) a vérrög kipiszkálása, vagy a seb elfertőződése (rossz szájhigiéné, dohányzás, bizonyos ételek, koszos kéz, koszos dolgok kontaktálódása a sebbel). Ilyen esetekben a seb kitisztítása válik szükségessé és általában a seb becsíkozása. A csíkot az orvos által előírt időközönként cserélni kell, vagy pedig a megbeszéltek szerint eltávolítani. A gyulladás rendszerint lassan zajlik le és a seb is lassan záródik be. A fájdalom hosszan elhúzódhat. Sokszor az orvos által előírt antibiotikum használata is szükségessé válik!

BARÁZDAZÁRÁS

Rágófogak rágófelszínén sokszor mély barázdák lehetnek, melyek tisztítása otthoni eszközökkel lehetetlen. Megelőző jelleggel ezek a barázdák feltölthetőek folyékony tömőanyaggal, mely megnehezíti a barázdák elszuvasodását. Ha a barázdák már elszíneződtek, bennük lerakódások figyelhetők meg, akkor a barázdazárás előtt célszerű azok kitisztítása fúróval. A barázdazárást rendszeresen ellenőrizni és bizonyos időközönként cserélni kell, megfelelő szájhigiénia mellett akár 10 évig is védelmet biztosít a rágófelszíni szuvasodás ellen.

ÉRZÉKENY FOGNYAK KEZELÉSE

A fogak érzékenységét több minden is okozhatja, ha nem szuvas a fog, és nem áll fenn túlterhelés esete, akkor gyakran a fognyak kitettsége okozza az érzékenységet, mely általában az ínyvisszahúzódás következménye. A szabaddá vált dentincsatornákban különböző ingerek képesek kiváltani folyadékáramlást, mely az érzékenységet okozza. Bizonyos készítményekkel a dentincsatornákat le tudjuk zárni (pl.: Tokuyama Shield Force Plus, stb), így akár huzamosabb időre is csökkentve az érzékenységet. Az érzékenység csökkenthető, megszüntethető még soft lézer terápiával is. Valamint a jelentős mértékben lehúzódott íny műtéti visszahelyezése, pótlása is megkísérelhető.

FOGÉKSZER

A fogékszerek felragasztása folyékony tömőanyaggal történik a fog külsejére, általában a felső metszőkre vagy a szemfogra. A fogékszerek egy idő után leválnak, leesnek. Tartósságuk nagyban függ az étkezési, szájápolási szokásoktól.A fogékszer felhelyeztetése előtt érdemes figyelembe venni, hogy hosszútávon a fogzománc sérülhet miatta és a hozzá érő nyálkahártyát irritálhatja, akár sérülést is okozhat.

FOGELTÁVOLÍTÁSSAL KAPCSOLATOSTUDNIVALÓK

Fogeltávolítás előtt feltétlenül jelezze, ha:

vérnyomás problémája van

alvadásgátló/vérhigító gyógyszereket szed!!! (pl.: Snycumar, Marfarin, stb) valaha is biszfoszfonát típusú gyógyszeres kezelésben részesült (pl.: csontritkulás, egyes daganatok esetén)

valaha is fej-nyaki régiót érintő sugárkezelést vagy kemoterápiás kezelést kapott fertőző betegsége van (pl.: Hepatitis A, B, C; HIV; TBC; szifilisz; stb) bármilyen keringési, szív problémája van vagy volt cukorbetegségben szenved műbillentyűje, stentje vagy valamilyen beültetett protézise van fogyaszt, vagy valaha is fogyasztott kábítószert (az érzéstelenítő fokozott veszélye miatt)

Az optimális gyógyulás érdekében fontos az eltávolított fog helyén kialakult vérrög rögzülése és a seb fertőződésének elkerülése.

Mire kell figyelni fogeltávolítás után:

  • Az érzéstelenítő hatásának elmúltáig ne egyen, és óvatosan igyon az esetleges félrenyelés elkerülése érdekében!

  • NE érjen a sebhez, NE piszkálja azt!

  • Köpködni és a sebet szívogatni nem szabad!

  • A foghúzás napján és az azt követő napon ne dohányozzon, 3 napig ne fogyasszon tejet, tejes ételeket, italokat és apró magvas ételeket!

  • A fogeltávolítás napján és az azt követő napon ne végezzen kemény fizikai munkát, testedzést és ne hajolgasson, mert azok a vérzés újra kialakulásához vezethetnek, ami lassabb gyógyulást eredményezhet!

  • A fogeltávolítást követő 3 napig óvatosan mosson fogat, a seb területét kihagyva, a sebszéleket langyos vízbe mártott vattával/gézzel tisztogassa, de a sebbe belenyúlni TILOS!

  • Öblögetni a fogeltávolítás napján SEMMIVEL sem szabad! A fogeltávolítás másnapján tiszta vízzel óvatosan lehet öblögetni. Szigorúan TILOS alkohollal és szájvizekkel öblögetni a fogeltávolítás napján és az azt követő 2 napon!

  • A fogeltávolítás utáni éjszaka a felsőtestét kissé aládúcolva, megemelve aludjon!

  • A fogeltávolítás után esetlegesen kialakuló duzzanatot és fájdalmat jelentősen csökkentheti, ha a fogeltávolítás után óránként 5 percig jegeli 4-5-ször az arcán a fogeltávolítás helyének megfelelő területet!

  • A seb helyén kialakuló szürkés színű bevonat teljesen természetes, ne piszkálja ki, nem genny, hanem a gyógyulás jele!

  • A fogeltávolítást követő napon még szivároghat némi vér illetve szöveti folyadék.

  • Ha varrat elhelyezésére került sor, akkor a varratszedés ideje egy hét múltán esedékes, kivéve ha a kezelő orvos másként nem rendelkezik!

Ha a fogeltávolítás után nem szűnő vérzést tapasztal, ha lázas állapot alakul ki, ha napok múltán sem szűnő fájdalom, duzzanat áll fenn, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz!

FOGFEHÉRÍTÉS

A fogfehérítés során a fogfehérítő anyagban lévő szabadgyökök bejutnak a fog szöveteibe, ahol az elszíneződésért, sötétebb tónusért felelős színanyagokat megkötik, ezáltal módosítva a fog színét. A fogfehérítés hatásossága egyénenként nagyon eltérő, tartóssága szintén egyéni eltéréseket mutat, nagyjából 1-2 év közé tehető. Fogfehérítés után rendszerint érzékenyebbek a fogak, ezért javasolt a kezelés után a fogak érzékenységét csökkentő szájápolási termékek használata.A fog tömései nem fehérednek a fogfehérítés során!Rendelői fogfehérítés során egy ínyvédő maszkolás után történik a fehérítő anyag felvitele a fogakra, mely egy kis ideig fent marad a fogon. A kezelés általában több lépcsős, több alkalmas.Otthoni fogfehérítés esetében a páciens egy a saját fogaihoz készült fogfehérítő sínt és a hozzá való anyagot megkapja a rendelőben, ahol a használatáról is felvilágosítást kap.

FOGKŐELTÁVOLÍTÁS

A fogkő a fogakon tapadó szervetlen sók és baktériumok lerakódása. Egyénenként nagyon eltérő képződésének ideje és mértéke. Függ a személyes szájhigiéniától és egyéni tulajdonságoktól.A tartósan jelenlévő fogkő kellemetlen szájízt, SZÁJSZAGOT, ínygyulladást, ínyvérzést okozhat, és idővel a mechanikai és bakteriális irritációnak köszönhetően az íny visszahúzódását, csontfelszívódást, majd a fogak meglazulását, elvesztését is okozhatja!A fogkő eltávolítása a fogat nem károsító ultrahangos eszközzel történik, mely lerezegteti a fogról a fogkövet. (Szívritmus szabályozót viselő pácienseknél más módon történik a fogkő eltávolítása.)Fogkőeltávolítás után megfelelő szájhigiénével a gyulladt íny, hamar meggyógyulhat.Fogkőeltávolítás után, amennyiben jelentős fogkő volt jelen, a fogak érzékenységének fokozódását tapasztalhatja, mely idővel mérséklődik (a folyamat meggyorsítható a fognyaki érzékenységet csökkentő szájápolási termékek használatával, illetve lásd az Érzékeny fognyak kezelését), illetve látszólag a fogak mozgathatóbbá, mobilisabbá válhatnak, ha a csontpusztulás mértéke elért egy szintet, ilyenkor jöhet szóba a fogak SINEZÉSE, amely évekkel meghosszabbíthatja a fogak megtartását!A fogkőképződés mérsékelhető, visszafogható alapos szájhigiéniával, fogkőképződést gátló szájvízzel, megfelelő folyadékbevitellel. Tanácsos konzultálni a fogorvosával a fogkőképződés mérséklése, meggátlása céljából az egyéni tulajdonságokat figyelembe véve.Ha egyszer már volt fogköve, igen valószínű, hogy később is ki fog alakulni valamilyen szinten!A fogkő el nem távolítása előbb-utóbb biztosan a fogak elvesztéséhez vezet!

GÓCKUTATÁS

GÓC: A szervezetben egy kis helyen letokoltan, helyileg tüneteket nem, vagy alig okozó krónikus gyulladás áll fenn. Ebből a gócból időnként kórokozók jutnak a szervezetbe, vagy ha toxin termelő kórokozók vannak a gócban, akkor azok állandóan, enyhe fokban mérgezik a szervezetet a vér és a nyirok útján. Egy fogról egyértelműen csak akkor jelenthető ki, hogy gócbetegséget okoz, ha a fog eltávolítása vagy esetleges (újbóli) gyökérkezelése után, megszűnnek az ismeretlen eredetű tünetek valahol a szervezetben.

Góckutatás során a lehetséges gócokat térképezzük fel, melyek lehetnek elhalt, vagy az előtörésben elakadt fogak, netán valamilyen fejlődési rendellenességek, mély parodontális tasakok, foggyökerek vagy gyökérkezelt fogak, egyes esetekben implantátumok is fenn tarthatnak gócbetegséget.

Góckutatáshoz szükségünk van 1 hónapnál nem régebbi panoráma röntgenre, melynek elkészítését a PARTNEREINK menüpont alatt található diagnosztikai centrumok valamelyikében javasoljuk, a megfelelő minőség szavatoltsága végett!

Nem nálunk beültetett implantátumokra nem áll módunkban góc negatív igazolást kiadni!

GYÖKÉRKEZELÉS

A fog belsejében található élő lágyszövetek, vagy elhalt szövetmaradékok eltávolítását, a fogbélkamra, foggyökér csatorna tisztítását jelenti.

Elhalt és élő fogaknál is szóba jöhet.

Gyökérkezelés után:

Ha nyitva hagytuk a fogat, az azért történt, hogy a foggyökér végénél lévő akut gyulladás minél előbb, minél kevesebb fájdalommal le tudjon zajlani. Ilyenkor szükséges a gyökércsatornák naponta 2-3-szori átöblítése az általunk adott fecskendő segítségével, szájvizek, betadin, Neomagnol oldat valamelyikével! A gyulladás kb 1 hét alatt lezajlik, utána szükséges a gyökércsatorna újbóli áttisztítása, majd gyógyszeres ideiglenes gyökértöméssel való lezárása!

Ha ideiglenesen lezártuk a fogat, úgy a megbeszéltek szerint szükség van a benne elhelyezett gyógyszernek időre, hogy hatását kifejthesse! A fogat ideiglenes töméssel zárjuk le, mely idővel kophat, ha teljesen kiesne az ideiglenes tömés, kérjük jelentkezzen, ne várja meg a következő kezelést, amennyiben az több mint 3 nap múlva lenne esedékes!

Gyökérkezelés után 1-2 napig enyhe, kellemetlen fájdalom lehetséges, amennyiben a foggyökérnél akut gyulladás volt, úgy a fájdalom folyamatosan csökkenve, de akár egy hétig is elhúzódhat!

Ideiglenesen lezárt, gyökérkezelés alatt álló fogaknál, fontos a megbeszélt időpontok betartása! Régóta gyökérkezelés alatt álló, hosszabb ideje nyitva levő, régebb óta nem folytatott gyökérkezeléseket nem áll módunkban folytatni, azok rossz kimeneteli statisztikája miatt!

Ha a foggyökér körül akut gyulladás tapasztalható lehetséges, hogy antibiotikum szedése is szükségessé válik, ilyenkor az orvos utasítása szerint kell eljárni!

GYÖKÉRTÖMÉS

Amennyiben a fog gyökérkezelése sikeres volt, és a fog gyökértömhetőnek bizonyul, úgy megtörténik a fő foggyökércsatornák kitöltése a gyökértömőanyaggal. Majd szükségessé válik a fog megfelelő lezárása, végleges ellátása.

Gyökértömés után lehetséges enyhe kellemetlenség pár napig.

A foggyökérben rengeteg járulékos mellékcsatorna található, ezek kitöltése nehézkes, sokszor kivitelezhetetlen, ha a fog korábbi fertőzése során bekerült kórokozók átvészelték a gyökérkezelést ezekben a mellékcsatornákban, úgy később a gyökértömés ellenére panaszok jelentkezhetnek a fognál. Egy gyökértömött fogról sosem lehet 100%-osan kijelenteni, hogy idővel nem fog gondot okozni, góccá válni! Ha a foga gyökértömését kéri, ezzel a kockázattal tisztában kell lennie!

Ha a gyökértömést követő 4 évben Önnek nincs szubjektív panasza a gyökértömött foggal és röntgen felvételen sem észlelhető elváltozás, úgy jó esély van rá, hogy később sem lesz!

A gyökértömött fogak sérülékenyebbek, mint az élő fogak. Enyhe szürkülés tapasztalható náluk idő múltával.

HARAPÁSEMELŐ KÉSZÜLÉK

Mélyhúzott sín, amelyet éjszaka vagy akár nap közben is viselhet a páciens. Ajánlott fogcsikorgatóknak, akik a stresszes életet élnek és emiatt gyakran szorítják össze erősen fogaikat, akár megelőzésként is, a rágóízületi problémákkal küzdőknek, akiknek ki szokott akadni az állkapcsa vagy kattogást tapasztalnak rágás közben.

Segíti a rágóízület és a rágóizmok relaxációját, az ízület kímélését.

IONTOFORÉZIS

A fogak savakkal szembeni ellenállása, így a fogszuvasodással szembeni ellenállása is fokozható a fogzománcba beépülő fluor által. A fluor nagyobb mértékű beépülésére szolgál az iontoforézis kezelés. Egy állcsont kezelése nagyjából 10 percet vesz igénybe.

A fognyaki érzékenységet is képes lehet csökkenteni.

A kezelést 2 éven belül 3-szor javasolt elvégezni. Ezzel tartós eredmény érhető el. A fogzománcba kalcium-apatit helyett fluor-apatit épül be, a zománc ellenállását jelentős mértékben növelve.

A kezelés teljesen fájdalommentes.

A kezelés nem javasolt szívritmusszabályozót viselőknek, terhesség alatt, 6 éves kor alatt.

KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOKKAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK
 • A pótlásokat ugyanúgy minden nap meg KELL MOSNI, mint a saját fogakat!

 • A pótlást hetente legalább egyszer érdemes erre a célra gyártott pezsgőtablettás áztatással tisztítani a fogkő, a baktériumok és a gombák ellen. Ezt kiválthatja 10-20%-os ecetben való egy éjszakás áztatás 2-3 hetente.

 • Az új kivehető protézisek esetén (főleg a teljes fogazatot pótlóknál) sokszor előfordul, hogy az új pótlás tör, alatta a nyálkahártya fájdalmasan kisebesedik. A pótlás elkészülte után legalább egyszer, de akár 3-4 alkalommal is VISSZA KELL JÖNNI a pótlás igazítása végett, hogy az minél tökéletesebben a páciens szájképleteihez legyen igazítva, és a továbbiakban kényelmesen, fájdalom nélkül tudja viselni! Mielőtt esetleges panaszával az orvosához fordulna egy de inkább két napig viselje minél többet a pótlást a fájdalom ellenére is, hogy beazonosíthatóak legyenek a problémás területek!

 • Az állcsontok azon része, melyek már nem hordoznak saját fogazatot folyamatosan veszítik el csontállományukat (elsorvad az állcsont), így évek múltán, a csontvesztés mértékétől függően, szükség lehet a már régebb óta meglévő pótlások korrekciójára, alábélelésére, vagy egy új pótlás elkészítésére.

 • A pótlások sérülékenyek, igyekezzen biztonságos helyen tartani azokat, ha éppen nem használja őket (például alvás idejére), ne tegye olyan helyre, ahol könnyen leverheti azt! A fogsor sérülésére (leejtette, rálépett, stb.) semmilyen garanciát nem tudunk vállalni!

 • Ne tartsa vízben a pótlást (kivéve ha fogsor tisztító van benne feloldva), mert gombák telepedhetnek meg rajta! Tisztítás után száraz, zárt helyen tartsa, ha nem viseli!

 • A fogpótlás SOSEM LESZ EGY AZ EGYBEN OLYAN MINT AZ EREDETI FOGA, ezt sajnos mindenkinek el kell fogadnia, aki elveszíti fogait, és azok pótlására kényszerül.

 • Diót törni a műfogakkal sem lehet!

 • A pótlás helyben maradását segíthetik az erre a célra gyártott protézisragasztók.

A kivehető pótlás készítését érintő tudnivalók:

  • Elkészülése során többször kell a páciensnek a rendelőben megjelennie, türelmet igényel.

  • Minden pótlás egyedi, a páciens saját meglévő anatómiai adottságaihoz, viszonyaihoz készül. Ezen tényezők az idő múlásával folyamatosan változnak! A pótlás stabilitása, rögzítettsége is egyénenként eltér.

  • A pótlás alapvetően kemény akrilátból és/vagy fémből készül alap akrilát foggarnitúrával.

  • A pótlás készülhet puhán maradó akrilátból is, ám ezekre inkább csak mint hosszabb távú ideiglenes fogpótlásokként szabad gondolni. Igazításuk, javításuk nehézkes, sokszor kivitelezhetetlen, tisztításuk szintén nem jól kivitelezhető.

  • A pótlásba kérhető fémháló, fémbetét, amely a pótlás törékenységét csökkentheti, alsóknál a súlyát növelheti.

  • A pótlás kérhető magasabb fényű, a valódi fogak megjelenésére kicsit még jobban hasonlító több rétegű kompozit fogakkal is.

RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁSOK

Bármilyen típusú rögzített fogpótlás készült Önnek, annak tisztán tartása feltétlen szükséges a megfelelő szájhigiénia fenntartásához, a pótlás alatti fogak egészségének megőrzéséhez és a pótlás hordási idejének minél hosszabb kiterjesztéséhez!

Tisztításuk fogkefével kell történjen, a pótlás alatt és mellett pedig fogköztisztító kefe vagy Superfloss használata szükséges!

A felragasztott pótlás nem teszi sebezhetetlenné az alatta lévő fogakat, sőt azok ápolása fokozott figyelmet igényel!

A porcelánnal leplezett fogakon a porcelán meg tud sérülni balesetnél illetve amennyiben olyan dolgot próbál meg velük elrágni amit a saját fogai sem bírnának, illetve ha olyan dologra harap rá véletlenül melyek azt megsérthetik!

A rögzített pótlások SOHA sem egy életre készülnek (csak ha nem használja őket), azok kihordási ideje nagyban függ az alattuk lévő fogak állapotától, minőségétől, a pótlás és a fogak ápolásától, az egyéni tulajdonságoktól.

Soha, semmilyen fogpótlás sem lesz pontosan ugyanolyan mint az általa pótolt fogak!

A rögzített fogpótlások alatt lévő fogaknál előfordulhat hideg érzékenység, amelynek a pótlás felragasztása után fokozatosan mérséklődnie kell, ennek gyorsasága egyénenként változó!

A fogpótlások, akárcsak a fogak, rendszeres kontroll vizsgálatot igényelnek. Idővel a pótlások lecserélése szükségessé válik!

Előfordulhat, hogy idővel a pótlást rögzítő ragasztó akkor is elenged, ha a tartó fog teljesen ép, ilyenkor a fogpótlás általában gond nélkül visszaragasztható.

SPORT FOGVÉDŐ

Sportolóknak (küzdősportok, jégkorong, kézilabda, vízilabda, stb.) ajánlott fogvédő.

A boltokban kapható hőre lágyuló szabvány fogvédőktől jóval erősebb fogvédő, amely a páciens saját fogaira készül lenyomat alapján.

A fogakat és az állcsontokat érő ütést, megterhelést egyenletesen osztja el az állcsontokon.

Egyedi színkombinációkban kérhető. Az európai szabvány szerint teljesen piros nem kérhető, az esetleges vérzés észlelhetősége miatt.

A fogvédőkbe különböző matricák is kérhetőek.

TÖMÉS

A foganyag veszteség egy bizonyos szintig pótolható töméssel. A tömés nem teszi sem erősebbé sem sérthetetlenné a fogat, nem „tartja azt össze”! Egy tömött fog ápolása ugyanolyan figyelmet, ha nem többet, igényel mint egy ép fog ápolása. A fogkefe használata mellett ajánlott a fogköztisztító kefe illetve fogselyem használata!

Frissen elkészült tömésnél előfordulhat, hogy annak széle túlér egy kicsit és gyorsan egy sötét csík képződik a tömés szélén, ilyenkor csak egy kis igazítás szükséges, és az elszíneződés pillanatok alatt eltüntethető!

Egy tömött fog soha sem lesz pontosan ugyanolyan mint az eredeti foga volt!

Jelenleg nem létezik olyan tömőanyag mely egy életen át tartósnak bizonyulna! A tömések rendszeres felülvizsgálata szükséges, azokat bizonyos időközönként cserélni kell! A cserék sűrűségét nagyban befolyásolja a személyes szájhigiéné foka, az egyéni tulajdonságok, rágási habitus, rossz szokások és a tömőanyag minősége, típusa.

Az inlay, onlay (betétek) (lásd INLAY) sokszor a legjobb megoldás a szuvas fogak ellátására, tartósságuk, esztétikájuk felülmúlja a tömőanyagokét, ennek megfelelően sajnos anyagiak terén is, elsősorban ez az oka a tömések túlsúlyának velük szemben.

Mély szuvasodások esetén előfordulhat, hogy hiába lett a fog betömve, az nem képes átvészelni a mély szuvasodás okozta ingert, így a fog elhalhat, ekkor a fog gyökérkezelése vagy eltávolítása válik szükségessé!

A kompozit tömőanyagok (az úgynevezett „fehér” vagy „fogszínű” tömések) műanyag tömőanyagok, melyek esztétikusan a legszebb megoldást adják, ugyanakkor nem jó hőszigetelők, és kötési valamint anyagi tulajdonságaik végett a nagy üregek esetén olykor felléphet érzékenység a betömött fognál.

Az üvegionomer tömések sokkal jobban „tapadnak” a foghoz, és sokkal jobb hőszigetelők, a mélyebb üregek esetén jobb a fogak túlélő képessége velük, ugyanakkor tartósságuk, kopásállóságuk elmarad a kompozit és az amalgám tömésekétől.

Az amalgám töméseket jelenleg nem szívlelik. A legtartósabb tömések készültek belőlük, és ezek mellett szuvasodott el a fog a legnehezebben. Tény, hogy nem esztétikus tömőanyagok, de a fogban megkötött amalgám tömés mérgező képessége megkérdőjelezhető (lévén egy stabil ötvözetről beszélünk). Sokan eltávolíttatják, vagy egyes helyeken a pácienst felszólítják az amalgám tömései eltávolítására, mi ezt indokolatlannak tartjuk, de véleményünk nem tükrözi a mai magyar egészségügyi hivatalos álláspontot!